Ταξιδιάρα Ψυχή - Travelling Soul

Ταξιδιάρα Ψυχή - Travelling Soul: Ιουλίου 2013

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Συμβουλές για ταξιδιωτικό μπλογκάρισμα (η και άλλο)

Το blogging προσφέρει τη χαρά του διαμοιρασμού, της εκφραστικότητας, της τέχνης, της απελευθέρωσης και εμπλουτισμού του ίντερνετ. Σαν χόμπι, σαν τέχνη, ακόμα και σαν απασχόληση υπάρχουν πράγματα που βοηθάνε την επικοινωνία του blogger και αναγνώστη και δεν θα αναφερθώ σε δομή άρθρου και λογοτεχνία γιατί αν και σημαντικά είναι ένα άλλο πολύπλοκο θέμα.
xaxa true
Φυσικά το θέμα είναι η επισκεψιμότητα γιατί για όποιον λόγο κι αν γράφεις θέλεις να  ακουστείς και να μοιραστείς σκέψεις ή εμπειρίες ή εντυπώσεις κτλ, που είναι και η ουσία του blogging αλλιώς θα έγραφες μόνος στο ημερολόγιό σου. Δεν κατέχω την τεράστια εμπειρία αλλά θέλω να επισημάνω αυτά που έμαθα ως τώρα και ως blogger και ως αναγνώστης (σε τεχνικό επίπεδο) . Τι είναι αισθητικά ωραίο και τραβάει κάποιον; Φυσικά πολλά δεν τα κάνω ούτε κι εγώ αλλά αυτό είναι άλλο θέμα! Έχουμε και λέμε...

  • Πολυμέσα. Είναι όμορφο ερέθισμα μαζί με το κείμενο να υπάρχουν κι άλλα πολυμέσα όπως φωτογραφίες, βίντεο, οπτικοακουστικά ερεθίσματα που θα τραβήξουν την προσοχή και θα δώσουν καλύτερη εικόνα στον αναγνώστη. 
  • Πλατφόρμες. Μια σελίδα κανονικά θέλει κώδικα και διαχείριση αλλά για μπλόγκινγκ υπάρχουν πλατφόρμες επεξεργασίας που δωρεαν σου δίνουν την δυνατότητα να δημιουργήσεις το δικό σου ιστολόγιο (Blogger, Wordpress etc) 
  • Widgets, εργαλεία στο πλάι του κειμένου που εμπλουτίζουν την εμπειρία (πωωω τι ωραίες λέξεις χρησιμοποιώ..) Μπορείτε να έχετε συνδέσμους σε άλλα σχετικά ιστολόγια ή άλλα εργαλεία που διευκολύνουν την πλοήγηση.
  • Εξάπλωση μέσω κοινωνικών δικτύων (facebook, twitter και ότι άλλη χαζομαρίτσα υπάρχει). Βάζουμε κουμπάκια που ο χρήστης μπορεί να μοιραστεί το περιεχόμενο σε αυτά τα δίκτυα.
  • Χρήσιμο περιεχόμενο. (χμμ αυτό έπρεπε να το βάλω πρώτο) Κανέναν δεν ενδιαφέρει αν σου άρεσε ο γείτονας απέναντι αν δεν πεις και κάτι χρήσιμο, όπως πχ για τα ταξίδια προσπαθώ να μοιράζομαι μέρη που το πάθος μου για αυτά με καθοδηγεί να τα προσέχω και θέλω να τα μοιραστώ μαζί σας! Εξαίρεση το λογοτεχνικό περιεχόμενο που είναι καθαρά υποκειμενικό. 
  • SEO αυτό το πεδίο το μισώ είναι για να σε βρίσκουν οι μηχανές αναζήτησης ευκολότερα ψάχτε το μόνοι σας αν θέλετε.
  • Εξειδίκευση, είναι καλύτερο να σκεφτείτε εξειδικευμένα τι θα θέλατε να γράφετε για να είναι πιο στοχευμένο το περιεχόμενο και να είναι ξεκάθαρο για κάποιον αν ενδιαφέρεται ή όχι. Εγώ που έχω απλωμένα ενδιαφέροντα το περιφρονώ αυτό αλλά η αλήθεια να λέγεται είναι καλύτερο!
  • Ετικέτες (λέξεις κλειδιά), να βάζετε ετικέτες στα ποστ σας ώστε έτσι άμα κάποιος ενδιαφέρεται για ένα θέμα να μπορεί να δει παρόμοια ποστ. Αυτό περιλαμβάνει ότι πρέπει να έχετε κάποια θέματα σταθερά γιατί αν είναι κάθε ποστ άσχετο φέξε μου και γλύστρισε! (σχετίζεται και με το παραπάνω που λέγαμε)
  • Στυλ? Σκεφτείτε σε τι στυλ θα θέλατε να γράφετε, άμεσο, ημερολογίου, ακαδημαϊκό, άρθρο, κωμικό, λυρικό, λογοτεχνικό, σουρεαλιστικό, ειδησεογραφικό; Υπάρχουν πολλά άλλα και μπορείτε να τα συνδυάσετε, μόνο μη τα κάνετε σαλάτα όπως τα κάνω εγώ που γράφω όπως μου καρφωθεί τη στιγμή. (Μιλάμε έχω αυτοακυρωθεί 50 φορές σε αυτό το ποστ αλλά εγώ είμαι και πολύπλευρη προσωπικότητα πώς να το κάνουμε...)
  • Ταξίδια? Αν γράφετε για ταξίδια είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον για μένα η δύσκολη γνώση δηλαδή πράγματα που δεν τα ξέρει ο μέσος τουρίστας και χρειάζονται ξετρύπωμα. Επίσης οι φωτογραφίες είναι πάντα ενδιαφέρουσες και οι παράξενες ιστορίες και μακάρι να μπορούσα να κάνω και δημοσιογραφικό βίντεο στυλ ξετρυπώνω-τον-παππού-στο καφενείο-στο-κατσικοχώρι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον! Το βραβείο το παίρνουν οι χρήσιμες συμβουλές.
Αντε αρχινάτε , βουρ

Ετικέτες , , ,